Европа в ПМГ

През ноември - месецът с най-много събития и инициативи за ПМГ „Св. Климент Охридски“- училище, с традиции от десетилетия, сме радостни да обявим още едно начинание. Бяхме поканени и избрани да сме училище посланик на Европейския парламент през учебната 2022/2023г. и заедно с още 10 училища от цялата страна да работим по Програмата за училища посланици.
Основната цел на тази програма е да подобри информираността на учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарната демокрация, както и относно Европейския парламент като институция, представляваща гласовете на гражданите, с която те могат да си взаимодействат, за да се включват активно в създаването на европейския дневен ред.
Програмата за училища посланици се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичния живот в Европейския съюз.
Работата ни по Програмата започна с обучение на двамата старши посланици - Татяна Кулева и Грета Михалева в Бюрото на Европейския парламент в България. В началото на ноември училището ни премина към втората стъпка от дейностите - избрахме си 9 младши посланици от 10 клас.

ГРАФИК НА ПРОЕКТНИТЕ ДЕЙНОСТИ
за период от месец ноември до месец юни
м. ноември 2022 г.:
1. Екип от младши посланици


2. Оформяне на информационен кът в училище за Европейския парламент - Европа в ПМГ.


3. Провеждане на онлайн викторина за Европейския съюз от младшите посланици в 8., 9. и 10.-и класове.м. декември 2022 г.:
1. Представяне на презентация за държавите – членки на ЕС от младшите посланици в 8, 9, 10 класове. През първата седмица на декември за младшите посланици на ПМГ истинско предизвикателство беше работата ни по втората тема от програмата- запознаване с държавите — членки на ЕС.
Учениците решиха да изработят презентация, която да дава още интересна информация за страните-членки. След това се разделиха на презентаторски екипи и определиха в кои класове ще влезе всеки екип. Предварителната подготовка включваше и обсъждане на различни подходи как да привлечем вниманието и интереса на учениците от 8,9 и 10 клас към темата. Посланиците направиха извода, че заинтригуващия презентатор е естествен, иновативен и уверен в себе си. Тази дейност, освен че ги обогати им даде възможност да тестват и да развият комуникативните си компетентности. В резултат на техните презентации в отделните класове, се появиха още желаещи да се присъединят към екипа на младшите посланици.


2.Участие на младшите посланици в инициативата „Европейски час“ с проф. Ингрид Шикова На 07.12.2022г. младшите посланици от ПМГ, заедно с техните връстници от цялата страна, се включиха в организирания от Бюрото на Европейския парламент в София Европейски час с проф. Ингрид Шикова. Младите хора бяха любопитни и не спираха да задават въпроси на своя много интересно говорещ събеседник. Най- естествено въпросът, който вълнуваше всички участници в срещата беше предстоящото гласуване на присъединяването на България и Румъния към Шенген. Но, тематиката на въпросите беше изключително разнообразна. Ето и някои от въпросите:
Какви мерки взема ЕС за възстановяване от COVID пандемията? По какъв начин ЕС стимулира надарените деца да развиват своите заложби? Има ли дискусии за по-пълно хармонизиране на образователните системи в ЕС? Защо смятате, че членството на България в ЕС е нашия единствен цивилизационен избор? Благодарим от сърце на проф. Ингрид Шикова и на организаторите, че ни дадоха възможност да участваме в подобно събитие и очакваме с нетърпение следваща подобна среща, защото времето беше недостатъчно да говорим за всичко, което вълнува младите ни участници.3. Участие на младшите посланици в младежка среща с представители на Областен информационен център – Силистра на тема: „Как европейските средства стигат до младите хора“ На 21.12.2022 ние, младшите посланници от ПМГ,,Св. Климент Охридски” се срещнахме с представители и членове на Областния Информационен Център - Силистра. Г-жа Елена Стоянова и г-жа Ана Караджова ни представиха презентация на тема: „Как европейските средства стигат до младите хора“, съдържаща интересни факти. Заедно с това и много нова информация за нас, относно проектите финансирани от Европейския съюз в нашата област. След приключването на презентацията имахме възможността да зададем въпроси и да получим изчерпателни отговори. След това гледахме много забавно клипче, как не трябва да изработваме бъдещите си проекти. В края на срещата ни бяха подготвили почерпка и подаръци, което беше много учтиво. Бяха се погрижили за нашия комфорт, за което им благодарим.


4.Организиране и провеждане на благотворителен коледен базар – „Европейска кухня“ Едновременно с представянето на презентациите за държавите членки на ЕС, младшите посланници обявиха в ПМГ"Св.Климент Охридски" новата си креативна цел. Всеки клас си изтегли държава членка на ЕС, като задачата на учениците беше да приготвят традиционни ястия на дадената държава. Ястията бяха подредени на благотворителния коледен базар – „Европейска кухня “, който се състоя на 21.12. 2022г.. Посланиците взеха участие в организацията на базара и аранжирането на ястията с флагчета и имена на държавите. Накрая беше излъчен победител – ястието от Белгия, приготвено от 9а клас, които получиха награда - изящен коледен венец и коледни лакомства.
м. януари 2023 г.:
1.Представяне на историята на ЕС и факти за съюза от младшите посланици в 8, 9 и 10 класове.
На 31.01.2023 г. младшите посланици от ПМГ „Св. Климент Охридски“, гр.Силистра представиха темата за историята на ЕС под формата на образователна игра, включваща карти с въпроси и отговори, свързани с историята на ЕС. Всеки клас бе разделен на два отбора, които трябваше да открият отговорите на всички въпроси от картите. Спечели този отбор, който събра най – много верни карти. По този начин участниците видяха всички въпроси и отговори, което им даде възможност да запомнят информацията. След като изиграха играта, младшите посланици, предоставиха допълнителни факти по темата.


м. февруари 2023 г.:

1. Ден на розовата фланелка – 22 февруари
Отбелязването на този Ден ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме в такива ситуации. Винаги има начини да се противопоставяме на насилието всеки ден.
Сутринта изненадахме нашите съученици и учители с нетрадиционно посрещане на входа на Гимназията. Младшите посланици бяхме облечени с розови тениски, на които имаше стикери с позитивни послания. Всеки ученик и учител трябваше да избере послание от предложените стикери, с което показваше съпричастност към каузата „Училище без насилие“.


2. Голямото междучасие започна без звънец, защото проведохме флашмоб с новосформираната за случая група музиканти от наши съученици и цялата училищна общност. Музикантите сами избраха мелодиите - песента „Хубава си моя горо“ и „Трите пъти“, които да изпълнят.


3. Заедно с учениците от ученическия съвет приканихме всеки клас да си избере дума или послание, което да изразява тяхната съпричастност и да изработи постер. Флашмобът беше последван от фотосесиите на отделните класове с техните послания.


м. март 2023 г.:

1.Стартиране на кампания за разделно събиране на отпадък На 14.03.2023г. младшите посланици от ПМГ проведоха среща с представителите на фирма Vavakada 3d printing, които са приятели на Гимназията и доставиха Шишеяд. В него ще се събират пластмасови бутилки на територията на училището. Събраната пластмаса, след като се рециклира до заготовки ще бъдат превърнати във функционални и интересни изделия посредством 3D принтери


2. И ние си имаме европейски писатели
На 27.03.2023г., отбелязахме Деня на европейските автори с младшите посланици от ПМГ „Св. Климент Охридски” съвместно с Регионалната библиотека „Партений Павлович”.
Ученичката от 12. в клас Кремена Йорданова представи своята успешно публикувана фентъзи поредица „Корона на алчността”. Тя разказа за любовта си към книгите, за авторите, които са я вдъхновили, и за предизвикателствата в писането.
Ясена Йорданова – „петокласничка, която обича да чете и не го прави по задължение”, също сподели с нас своя все още незавършена творба – вълнуваща приказка, която чакаме с нетърпение да завърши, за да научим края на историята.
Заедно с присъстващите задавахме въпроси на младите творци, четохме на глас две глави от първата част на фентъзи поредицата – „Кама на яростта“ и дискутирахме впечатления от автори и жанрове.
Желаем успехи и вдъхновение на младите писатели!
Благодарим на всички присъствали, които ни помогнаха да запазим културата и историята на книгите в Европа, събуждайки интереса към четенето.
м. април 2023 г.:

1. Запознаване на учениците от 8-ми до 10-ти клас с ценностите на ЕС от младшите посланици. Информацията беше поднесена под формата на игра, при която участниците трябва да съберат четири карти от един тип и чрез която да открият ценностите на ЕС и някои конкретни примери за това как ЕС ги прилага на практика. За целта класовете бяха разделени на две групи и работиха в екипи за откриване на тези ценности.2.Запознаване на училищната общност с дейностите във връзка с 9-ти май – Ден на Европа. Отново младшите посланици се разделиха на екипи и представяха във всяка паралелка инициативата – Открий своя талант чрез работилници за начинаещи.


3. Участие на младшите посланици и ученици от 10.а клас в онлайн срещата с проф. Ингрид Шикова в рамките на инициативата „Европейски час“ на 19.04.2023г.


9 май - Ден на Европа
Открий своя неподозиран талант!


ПМГ „Св. Климент Охридски“ не е само училище с лауреати от национални олимпиади и победители на международни състезания през тази учебна година, а е общност, която вдъхновява и насърчава развиването на умения.
Европейската година на уменията - 2023 г. има за цел да даде нов тласък на ученето през целия живот. Младшите и старшите посланици на ЕП подготвиха и направиха реалност единадесет работилници за начинаещи, приобщавайки всички свои съученици и учители на 09.05.2023 към Европейските ценности.

^ Върни се горе