Патронен празник на ПМГ


Уважаеми колеги и ученици, скъпи родители и приятели,
Днес, нашето голямо семейство, Природоматематическа гимназия „Св. Климент Охридски“, празнува. Днес отново напомняме на себе си и другите, че Патронът на училището е онази съзидателна фигура, която възпитава житейски ценности чрез добрия пример. Климент Охридски е началото на…какво? – преди всичко на любовта към познанието и потребността от учене, които се предават като неугасващия олимпийски огън от поколение на поколение. Защо периодично се завръщаме към начало, което измерваме вече 111 години? Защото стойностните процеси са циклични. Всичко се повтаря, но обновено и подобрено.
Горди сме да сме част от тази история, написана с всеотдайния труд на много преподаватели, с амбициите на учениците, с грижата на родителите, с любовта към познанието. Това винаги ме вълнува и умилява? Сигурна съм, че и много от вас. Защото е мисъл, която прожектира най-ценните спомени. Като ехо от училището, като любов, която не се забравя. Като безгрижието от детството и щуротиите с приятелите. Като благодарност към прекрасните учители, които си имал. За мен това винаги е повод за гордост, че съм учила и работя в ПМГ, както и невероятен шанс, че като директор имам честта официално да поздравя и изкажа благодарност на всички - учители и служители, ученици и родители, приятели и съмишленици за усилията, успеха, за авторитета, с който се ползва Гимназията. Не отричам, трудно е да се постигне златно сечение между добрата традиция и новаторството. Но аз вярвам, че стремежът към съхраняване на този баланс е условие за успешно обучение и дълголетие на институцията училище. Днес все по-категорично ни обединява общата визия и мислене, че необходимостта да се справяме с всяка промяна изисква подкрепа. Промяна, започваща от нас. От нашите нагласи и от нашето поведение, от готовността да експериментираме, да проучваме, да отхвърляме неуспешните дейности и да започваме отново с ентусиазма на начинаещия. Подкрепата на общността, към която принадлежим – семейство, училище, отечество са ценностите, на които трябва да придадем разбиране, че не са случайна даденост и само ние го правим наше свято място, където да се чувстваме уютно, разбрани и щастливи.

Предимство е да сме част от общност.
Мъдрост е да се вглеждаме в миналото, за да следваме добрия пример.
Гордост е да сме уважаващи, подкрепящи, можещи и успешни.

Това е мисията на училището – да се учим да бъдем успешни, уверени и добри хора. Нека споделяме ценности, които ни дават самочувствие, че сме важна част от общност и училище, с което се гордеем.
Ценности, завещани ни от този, който е поставил началото.
А ние…ние продължаваме!

От сърце желая на всички здраве и обич!
Честит празник!


Анелия Невска
Директор на ПМГ "Св.Кл.Охридски"
^ Върни се горе