Успехите се постигат от вдъхновени и сплотени екипи


Добавено на : 23/05/2024

Успехите се постигат от вдъхновени и сплотени екипи От 2013 г. ПМГ „Св. Климент Охридски“ е партньор на Стопанския факултет на Софийски университет по проект Microsoft YouthSpark CareerIT. Ежегодно, в групи на Занимания по интереси, се подготвят ученици, желаещи да придобият международно признатите сертификати – Microsoft Office Specialist, като се явяват на изпити за две и повече програми- Word 2016, 2019, 365, PowerPoint 2016, 2019, 365 и Excel 2016, 2019, 365. Проектът включва сертифициране и на учители за подготовка на учениците, което е възможност за кариерно израстване на преподавателите. Инж. Искра Николова, старши учител по информационни технологии, има вече 13 защитени сертификата. Последователната училищна стратегия, както и усилията на учениците и техния преподавател много скоро дават резултати и заслужено самочувствие. Във финалния етап за България на Microsoft Office Specialist World Championship 2024, проведен през месец април, се явиха над 50 гимназисти от цялата страна. Сред тях с масимален брой точки са и 10 възпитаници на ПМГ „Св. Климент Охридски“ – Николай Георгиев и Константин Кирилов от 12.а клас, Николай Тодоров от 11.б клас, Толга Вели, Илина Илиева и Траян Тодоров от 10.а клас, Петър Петров, Дани Михайлов и Симеон Събев от 10.б клас и Мартин Здравков от 10.в клас.

Шампион на България стана Константин Кирилов от 12.a клас, който успя да победи всички, като постигна 1000 точки за най-кратко време, като изпитът се провежда на английски език. Така се запази традицията от 2017 година национален шампион да е ученик от ПМГ „Св. Климент Охридски“. Освен него първи в категорията си е Мартин Здравков, който също получи максимален резултат – 1000 точки. Отборът на България се сформира от първите шест ученици, постигнали най-висок резултат. Координатор и ръководител на отбора е доц.д-р Николай Нетов от Стопански факултет на СУ “Св. Кл. Охридски“. По проекта, всяка година, се осигуряват само средствата за участие на първенеца в отбора. За останалите класирани ученици, както и за инж.Искра Николова, която 3 последователни години получи заслужена покана от доц.д-р Николай Нетов да придружава своите ученици, Община Силистра, със съдействието на кмета д-р Найденов, предостави необходимите средства. И тази година, кметът на града, г-н Сабанов, с охота се съгласи да бъде подпомогнат един от участниците - Мартин Здравков. Така възпитаниците на ПМГ „Св. Климент Охридски“ ще представят училището, града и страната ни в най-голямото световно ученическо ИТ състезание, което тази година ще се проведе в Анахайм, Калифорния, от 28.07.2024 г. до 31.07.2024 г.

Огромни благодарности на Директора на ПМГ, г-жа Анелия Невска и доц.д-р Николай Нетов за многогодишното сътрудничество на ПМГ „Св.Кл.Охридски“ със Стопанския факултет на Софийски университет. Огромна благодарност и признателност на Кмета на Община Силистра и на Общинския съвет Силистра за подкрепата и съдействието, което оказват и без чиято финансова помощ участието на учениците е невъзможно. Благодарности и на всички учители, допринесли за успеха на децата.
^ Върни се горе