ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЩАСТЛИВЕЦА


Добавено на : 30/06/2023

ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЩАСТЛИВЕЦА ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЩАСТЛИВЕЦА – ПОВОД ЗА ДИАЛОГ МЕЖДУ ОБРАЗОВАНИЕТО И ТЕАТЪРА
На 28.06.2023 г. във Филиал – Силистра на Русенския университет „Ангел Кънчев“ си дадоха среща ученици и учители от ПМГ „Св. Климент Охридски“, студенти от висшето учебно заведение, техни преподаватели, както и представители на Драматично-кукления театър - Силистра.
Събитието откриха учениците от ПМГ Корай Селчук и Доротея Добрева, които в своите презентации разгледаха образа на най-известния Алеков герой – Бай Ганьо, през призмата на темата за родното и чуждото, заложена в учебните програми по литература за 11. клас.
Съвсем на място, веднага след тяхното представяне, актьорът Станислав Георгиев – Стенли, представи етюд от постановката „Бай Ганьо“ на Драматично-кукления театър - Силистра, като съвсем достоверно изгради образа на г-н Балкански пред зрителите, предизвиквайки искрен смях и последващи поводи за дискусии.
Следващата тема, представена от студента в IV курс - Росен Недков, разгърна пред очите на присъстващите една по-различна, оптимистична теория за г-н Балкански – индивид витален и адаптивен, който е способен да оцелее във всяка една ситуация.
Проблема за мястото на карикатурата в изграждането на образа на Алековия герой представиха доц. д-р Румяна Лебедова и г-н Владислав Димитров – преподавател по български език и литература в ПМГ „Св. Климент Охридски“ – гр. Силистра.
След презентациите на участниците – вече в неформална обстановка, присъстващите споделиха мнения и идеи, свързани с начина на представяне и преподаване на литературната творба в училище и в университета.
^ Върни се горе