5 от 6 ученици на българския отбор за Световното по ИТ в САЩ са от ПМГ – Силистра


Добавено на : 13/05/2023

5 от 6 ученици на българския отбор за Световното по ИТ в САЩ са от ПМГ –  Силистра И тази година в град София се проведе националният кръг на международното ученическо състезание Microsoft Office Specialist World Championship 2023, организирано от Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В първия кръг се конкурираха 1500 ученици от цялата страна. Сред класираните 35 участници с максимални 1000 точки са и 11 възпитаници на ПМГ „Св. Климент Охридски“ – Николай Георгиев, Алекс Мораров и Константин Кирилов от 11.а клас, Дениз Невзат и Александър Йорданов от 11.б клас, Мелиса Енчева, Михаил Илиев, Иван Богданов и Божидар Димитров от 12.а клас, Теодор Георгиев от 12.б клас и Симона Димова от 12.в клас. Седем от учениците се обучават в профил „Математически“, трима – в профил „Софтуерни и хардуерни науки“ и един в профил „Природни науки“.
Силистренските гимназисти за пореден път демонстрираха отлично своите умения и на финалния кръг заслужено шампион на България отново стана Михаил Илиев от 12.a клас, който успя да победи всички, като постигна 1000 точки за невиждано кратко време. Освен него първи в категорията си са Николай Георгиев, Симона Димова, Алекс Мораров и Константин Кирилов, които също получиха максимални резултати в своите категории. Благодарение на тези свои постижения учениците ще вземат участие на световните финали в САЩ, където ще се състезават с около 500 ученици от над 150 държави. Така възпитаниците на ПМГ „Св. Климент Охридски“ ще представят училището, града и страната ни в най-голямото световно ученическо ИТ състезание, което тази година ще се проведе в Орландо, Флорида, САЩ, от 30.07.2023 г. до 2.08.2023 г.
Отборът на България за Световното на Microsoft се състои от 6 участници, като 5 са от ПМГ „Св. Климент Охридски“, гр. Силистра. За този изключителен успех огромен принос има инж. Искра Николова, която подготвя учениците в групите за занимания по интереси, с подкрепата и съдействието на ръководството на ПМГ в лицето на г-жа Анелия Невска, както и на кмета на община Силистра – д-р Юлиян Найденов. Благодарение на общите усилия от четири години ПМГ „Св. Климент Охридски“ е и Сертификационен център към Стопанския факултет на Софийския университет. Като партньор факултетът е спомогнал за сертифицирането на над 400 силистренски ученици, за което значителен принос има координаторът за България на всички инициативи и проекти, свързани с Microsoft доц. д-р Николай Нетов.
^ Върни се горе