Медал за Божидар от Международната олимпиада по математика


Добавено на : 21/11/2022

Медал за Божидар от Международната олимпиада по математика С отличното си представяне на националния кръг на олимпиадата по математика, както и в контролните за определяне на Националния отбор, Божидар Данчев напълно заслужено завоюва своето място сред шестимата най-добри. От 10 до 15 юли 2022 г. се проведе 63-та Международна олимпиада по математика (IMO 2022) с домакин Осло, Норвегия. В състезанието участваха 589 ученици от 104 държави.
В два състезателни дни учениците решаваха по 3 задачи от различни категории. Българският отбор спечели 5 медала и почетна грамота, с което се класира на 16-то място, най-доброто представяне от 2008г. до днес. Божидар развя българския трикольор и донесе бронзов медал, като беше само на точка от среброто. Участието в IMO несъмнено е най-високата цел на всеки математик и Боби успя да я постигне след години неуморен труд и целеустременост.
България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването й до днес. През 1966 г. и 1975 г. България е била домакин на това най-престижно състезание.
Пожелаваме на Божидар участие и в следващото издание през 2023г. в Япония!
^ Върни се горе