Олимпиада по статистика 2022


Добавено на : 22/06/2022

Олимпиада по статистика 2022 Националният кръг на Петата европейска олимпиада по статистика за ученици 2022 приключи успешно въпреки затрудненията, породени от световната пандемия COVID-19. В надпреварата участваха 1043 ученици от 406 отбора - 717 ученици от 277 отбора в Категория А и 326 ученици от 129 отбора в Категория Б.
Състезанието се проведе в два етапа. В първия етап учениците решаваха тест, а във втория всеки отбор трябваше да направи анализ под формата на презентация и въз основа на подготвена за олимпиадата база със статистически данни в областта на енергетиката.
Нивото на сложност на тази олимпиада е много високо, но ПМГ "Св. Климент Охридски" участва и тази година с 4 отбора в Категория А (X-XII клас). Всички те се представиха успешно – с над 80 точки, което означава, че това е най-силната година досега.
Отборът на учениците от XIа клас – Михаил, Иван и Божидар след първи етап бяха на 2-ро място, а в крайното класиране са на 15-то място с 92,9 точки. Само на няколко точки след тях са останалите ни отлично представили се отбори: „ДОРОСТОРУМ“ – Сиана, Георги и Боян от XIIа клас с 87 точки и „IT_GOATS“ – Стела, Димитър Христов от XIIа и Маринела от XIIб клас с 85,7 т. Резултатът, който постигнаха, се приравнява на оценка отличен 6 за вход в Икономически университет – Варна, както и в УНСС, специалност „Анализ на бизнес данни със специализиран софтуер“.
Чудесно се представи и отбор „РИТЪМ“. Учениците в него – Александър Мораров от Xа клас, Жоро и Даниел от XIа клас се включиха в олимпиадата за първи път. След първи етап и те бяха с втори резултат 95,6 точки, а след втори с 81,6 т.

Използвана е информация от сайта на Европейската олимпиада по статистика - https://www.nsi.bg/esc-2022/
^ Върни се горе