Ученици от ПМГ „Св. Климент Охридски“ на Световното по ИТ в САЩ


Добавено на : 05/05/2022

Ученици от ПМГ „Св. Климент Охридски“ на Световното по ИТ в САЩ На 2 май 2022 година в град София се проведе националния кръг на международното ученическо състезание Microsoft Office Specialist World Championship 2022, организирано от Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На първия кръг се конкурираха 1500 ученици от цялата страна. Сред класираните 31 участници с максимални 1000 точки са и деветимата възпитаници на ПМГ „Св. Климент Охридски“ - Николай Георгиев, Алекс Мораров и Константин Кирилов от 10.а клас, Михаил Илиев и Божидар Димитров от 11.а клас, Виктория Чолакова и Димитър Христов от 12.а, Иван Радев и Маринела Николова от 12.б клас. Седем от учениците се обучават в профил „Математически“ и двама – в профил „Софтуерни и хардуерни науки“.
Силистренските гимназисти за пореден път демонстрираха отлично своите умения и на финалния кръг заслужено шампион на България стана Михаил Илиев от 11.a клас, който успя да победи всички, като постигна 1000 точки за невиждано кратко време. Освен него първи в категорията си са Николай Георгиев от 10.а клас и Божидар Димитров от 11.а клас, които също получиха максимален брой точки. Благодарение на тези резултати, учениците ще вземат участие на световните финали в САЩ, където ще се състезават с около 500 ученици от над 150 държави. Така възпитаниците на ПМГ „Св. Климент Охридски“ ще представят училището, града и страната ни в най-голямото световно ученическо ИТ състезание, което тази година ще се проведе в Анахайм, Калифорния, САЩ, от 24.07.2022 г. до 27.07.2022 г.
За този изключителен успех огромен принос има инж. Искра Николова, която подготвя учениците в групите за занимания по интереси, с подкрепата и съдействието на ръководството на ПМГ в лицето на г-жа Анелия Невска, и на кмета на община Силистра - д-р Юлиян Найденов. Благодарение на общите усилия от три години ПМГ „Св. Климент Охридски“ е и Сертификационен център към Стопанския факултет на Софийския университет. Като партньор факултетът е спомогнал за сертифицирането на над 300 силистренски ученици, за което значителен принос има координаторът за България на всички инициативи и проекти, свързани с Microsoft доц. д-р Николай Нетов.
^ Върни се горе