„ПОЛЕТ“ НА ВДЪХНОВЕНИЕТО


Добавено на : 14/05/2019

„ПОЛЕТ“ НА ВДЪХНОВЕНИЕТО На 11.05. Българската православна църква чества паметта и делото на славянските първоучители Кирил и Методий и техните ученици, които се свързват с просветното дело на българското население. Именно в навечерието на този празник се състоя церемонията по награждаване на отличените участници в Националния литературен конкурс „Петя Дубарова 2019“. Първа награда за поезия и специалното отличие от конкурса печели младата талантлива силистренка Теодора Георгиева, възпитаничка на ПМГ „Свети Климент Охридски“.
Домакин на събитието е община Бургас, която посрещна младите творци от цялата страна в Културен център „Морско казино“ в града. Тържеството бе открито от сестрата на Петя Дубарова Елица Дубарова, която бе и в ролята на водещ. Всеки от отличените в конкурса представи една от творбите си пред гостите и получи своята награда, а като допълнение към празничната атмосфера организаторите добавиха част от филм, в който Петя е участвала, обръщение на Христо Фотев към нея и няколко музикални поздрава, както и кратък коментар на творбите под формата на шега.
Конкурсът е ежегоден и е насочен към младежи до 19-годишна възраст, а жури от утвърдените писатели Бойко Ламбовски, Марин Бодаков, Иван Сухиванов, Янчо Чолаков, с председател Кристин Димитрова класира творбите в две направления – поезия и проза. Сред конкуренция от над 150 участници със стотици творби стиховете на Теодора Георгиева впечатлиха журито и тя получи първа награда в раздел поезия за стихотворението „На метър от нас“. Талантът на силистренката е отличен и със специалната награда от конкурса, която се връчва след единодушно решение на журито. Пластиката „Полет“, изработена от скулптора Ненчо Русев, морският бриз отвя на север в малка Силистра, откъдето започва поетическото „летене“ на поредния талант от ПМГ. За отличието и емоциите самата Теодора споделя: „Изведнъж обявиха първа награда за поезия и за проза. Аз бях една от двама ни – с поезия. Връчиха ми грамота за първо място. Музикален поздрав. Усмивки. Нежността на виолетовите завеси ме караше да мечтая за лавандули и лалета. Стана ред да обявят Голямата награда пластика “Полет” на човека, оставил най-силно впечатление у журито. За моя изненада “Полет” кацна на моето рамо. Този конкурс не засяга единствено литературата. В него се разгръща чувствителността на човешката душа, топлината на дома, уважението към родното, цветът на носталгията, любовта към изкуството. Защото всеки един от нас е творец, способен на полет със собствените си крила.“
Това не е първото отличие на десетокласничката. В националния конкурс за поезия на името на бележития поет „Веселин Ханчев“ Теодора печели трето място.
^ Върни се горе