Изяви, послучай 109-годишнината на гимназията


Добавено на : 03/12/2019

Изяви, послучай 109-годишнината на гимназията С поредица от инициативи ПМГ „Св. Кл. Охридски“ отбеляза своя Патронен празник – 25. ноември.
На 16 ноември се проведе традиционното математическото състезание „Вергил Крумов“. В него премериха сили близо 200 математици от втори до дванадесети клас, включително и ученици от румънския град Кълъраш. Церемонията по награждаване на тазгодишните победители се състоя на 20. 11. в Художествената галерия. Бяха отличени първо, второ и трето място във всеки клас, а заедно с участниците бяха наградени и техните преподаватели, благодарение подкрепата на Църковното настоятелство при катедрален храм „Св. първоапостоли Петър и Павел“, Училищното настоятелство при ПМГ "Св.Кл.Охридски" и Димитър Велчев – ученик на Вергил Крумов.
На 19.11.2019 г. в едно от фоайетата на учебното заведение бе представена изложбата „Европейският дух в образователното дело на Силистра 1878-1913“, плод на научната работа на учебно-изследователска лаборатория „Културно-историческо наследство“, под ръководството на доц. д-р Румяна Лебедова, преподавател във Филиал Силистра на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и възпитаник на гимназията. За пръв път платната от научната сбирка гостуват в средно учебно заведение и пред гимназистите доц. Лебедова представи образователните и културните процеси в родния град от края на ХIХ и началото на ХХ век.
Кулминацията на честването бе на 25.11. в Драматичния театър, където тържествено се отбеляза денят на Св. Климент Охридски. Традиционно директорът г-жа Анелия Невска връчи стипендията „Дачка Савова“ на ученици с изявена любов към знанието и общественополезни дейности, с която да бъдат подкрепени, за да проявяват свободно дарбите си. Стипендията е учредена от семейството на дългогодишния педагог и деятел на образованието и културно-просветната дейност в Силистра и Силистренски окръг Дачка Савова – проф. д-р Любомир Пенев и д-р Даниела Костадинова. След официалната част всички гости се насладиха на класическата българска комедия на Станислав Стратиев „Римска баня“, изиграна от ученици на Гимназията.
В този период спортистите имаха възможност по своему да отбележат годишнината. В салона на ПМГ "Св.Климент Охридски " се проведе стрийтбол състезание между отборите на ЕГ "Пейо Яворов" и ПГСУАУ "Атанас Буров", които уважиха празника ни. Първенци в надпреварата са учениците на ПМГ в състав Иван и Петър от 11.а клас и Стоян - 11.б клас.
Своя поетически талант посветиха на патронния празник и гимназистите от ПМГ, участвали в литературния конкурс. „В началото бе словото…“, не злото, не обидата, не омразата, не тъгата, а „то“. Красивото, земното, вечното, неподправеното добро – словото!....“ Това са част от мислите на младите творци от ПМГ „Св.Кл.Охридски“, споделени в творбите, с които се представиха на училищния литературен конкурс под наслов „В началото бе словото“. В разкази, есета и стихотворения те показаха богатството на българския език. Най-талантливите участници бяха възнаградени. Във възрастовата група V-VIII клас награди получиха шестокласниците. Ивет Атанасова, Траян Тодоров, Мартин Господинов, а във възрастова група VIII-XII клас Селин Ариф – XIв клас, Теодора Георгиева – XIб клас, Емре Веждиев – Xв клас, Кара Тодорова – XIб клас.
Това се случва благодарение на Румен Чернев, който макар и далеч от родните предели, е запазил любовта си към българската книга и към училището, в което е учил. Той създаде зона „Споделена книга“ в Дунавския парк, чието стопанисване довери на ПМГ.
Като гости за празника бяха ученици и учители от ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев и ПМГ „Иван Вазов“, гр. Добрич, които бяха на посещение в ПМГ „Свети Климент Охридски“ от 25.11. до 27.11.2019 г. Те участваха в регионална среща за обмяна на добри практики по Национална програма „Иновации в действие“. Екипите бяха посрещнати от директора на ПМГ „Свети Климент Охридски“, който представи на работна среща презентация на тема: „Иновациите днес – инвестиции в бъдещето“. Гостите имаха възможност да разгледат училищната библиотека, музейната сбирка, както и да наблюдават демонстрации с роботи. Представени бяха четири интересни открити урока с проектно базирано обучение по физика и математика, по биология и математика, български език и литература и физика и история и английски език. Учителските екипи споделиха свои иновативни практики, както и трудностите и предизвикателствата, пред които са изправени. В културната програма бяха включени разходка в Дунавската градина и Художествената галерия, както и разглеждане на Историческия музей в гр. Силистра. Постави се началото на едно бъдещо сътрудничество с пожелание за още срещи и обмяна на идеи в името на децата – бъдещето на България.
^ Върни се горе