Ирина Куртева със сребърен медал от Световното по ИТ в САЩ


Добавено на : 09/08/2018

Ирина Куртева със сребърен медал от Световното по ИТ в САЩ Ирина Куртева от 12.а клас се завърна със сребърен медал от провелия се в САЩ Microsoft Office Specialist World Championship 2018. Младата ни ИТ надежда спечели отличието си в категорията Microsoft Office Specialist World Championship PowerPoint 2013, като подобри миналогодишното си постижение, когато се класира на пето място в категорията Microsoft Office Specialist Word 2013.
За постижението си тя бе наградена с медал, признание и парична награда в размер на 3500 долара. Освен нея още един наш участник успя да влезе в световния топ 10 – Валентин Ялъмов, също от 12.а клас, който зае престижното 4-то място в категорията Microsoft PowerPoint 2016. И двамата отличници са зрелостници от ПМГ „Св. Климент Охридски“, гр. Силистра. Финалът на Световното първенство по Информационни технологии се проведе в Орландо, Флорида, от 29 юли до 1 август. На финалите България бе представена от 8 българчета, които трябваше да се преборят с още над 400 финалисти от 130 държави на възраст от 13 до 22 години.
Ръководител на отбора е доц. Николай Нетов – завеждащ катедра в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Преди да достигнат до финалите, Ирина и Валентин са участвали в националния кръг на Microsoft Office Specialist World Championship 2018, където са се съревновавали с повече от 4000 ученици от цялата страна и са се класирали сред най-добрите 10 в България.
Валентин печели първо място, с което си осигурява участие на финала на световното, изцяло финансирано от Microsoft. А Ирина, която също постига 1000 точки, е спонсорирана от общ. Силистра.
Учениците са подготвяни от инж. Искра Николова и инж. Светла Нейкова.
^ Върни се горе