Двама представители от ПМГ на Световното по ИТ в САЩ


Добавено на : 23/05/2018

Двама представители от ПМГ на Световното по ИТ в САЩ От пет години ПМГ подготвя ученици за MOS сертификати. Проверката към Microsoft се организира и провежда от Сертификационния център към Стопанския факултет на Софийския университет. Като партньор на ПМГ факултетът е спомогнал за сертифицирането на 68 наши ученици, за което благодарим на координатора на проекта „Microsoft Youth Spark” – доц. д-р Николай Нетов.
За втора поредна година беше постигнат максимумът от 1000 точки благодарение на Ирина Куртева и Валентин Ялъмов от XIIa клас. Със своите постижения те се класираха за националните финали на състезанието Microsoft Office Specialist World Championship 2018, проведено на 11 май в град София. В конкуренцията на повече от 4000 ученици от цялата страна за финалния кръг се класираха най-добрите 10 постижения, като две от тях са от ПМГ „Св. Климент Охридски“.
Тази година националният шампион на България отново е от ПМГ „Св. Климент Охридски“ гр. Силистра и се казва Валентин Ялъмов, а неговото участие ще бъде финансирано изцяло от Microsoft. Ирина също има право на участие в световните финали в САЩ, като изказваме искрената си благодарност за финансирането на нейното участие на кмета на община Силистра – д-р Юлиян Найденов. Благодарни сме също за огромното съдействие и помощ от страна на директора на ПМГ – г-жа Анелия Невска.
Ирина и Валентин ще се състезават с над 200 ученици от над 130 държави. Така те ще представят страната ни в най-голямото световно ученическо състезание, което тази година ще се проведе Орландо, Флорида - САЩ от 29.07.2018 г. до 01.08.2018 г., а за да постигнат този невероятен успех, учениците се подготвяха в групите за сертифициране по ИТ по проект „Твоят час“ с ръководители г-жа Светла Нейкова и г-жа Искра Николова.
^ Върни се горе