5 отлични проекта на областен кръг на олимпиадата по ИТ


Добавено на : 28/03/2019

5 отлични проекта на областен кръг на олимпиадата по ИТ Горди сме с резултатите от провелия се на 7 март областен кръг на олимпиадата по информационни технологии. От представилите се 12 проекта от област Силистра, 5 проекта са на ПМГ: четири проекта в категория „Уеб сайт“ и един проект в категория „Мултимедия“. И петте проекта са допуснати до подбор от Националната комисия.
С най-висок резултат, максимален брой точки 100, е сайтът, посветен на учителя-математик и едноименното състезание в негова чест „Вергил Крумов“. Уеб сайтът е дело на талантливия седмокласник Николай Георгиев, който за поредна втора година, категорично заявява чрез знанията и ИТ уменията си, своето желание за класиране на национален кръг. Но дори и да не влезе в топ 20 на уеб сайтовете за страната, той вече е достъпен от началната страница на ПМГ и ще улесни работата на учителите и учениците при подготовка за състезанието, както и ще информира за него и патрона му. Ръководител и учител на Николай е Светла Нейкова, а негов консултант е бивш възпитаник на ПМГ и участник в националната олимпиада по ИТ преди две години - Владислав Костов. Той беше поканен като външен лектор по спечеления от ПМГ проект към Американска фондация за България „Школи по ИТ“.
Само на 5 точки от максимума са невероятните ни петокласници Петър Петров и Мартин Господинов с уеб сайт на тема „Състезателна математика“. В него предлагат авторски задачи от 5. до 7. клас. Те се представиха прекрасно със сложен за възрастта си проект. Състезават се във възрастова група 5-8. клас, така че да им пожелаем успех и да не спират да се развиват в областта на информационните технологии.
Отлично се представиха и осмокласниците ни - Радина Маринова и Симона Димова, които презентираха мултимедиен проект на тема „Игри за ума“, предназначен да разтовари онлайн потребителите, но същевременно и да включи мозъчните им клетки да работят на пълни обороти, да ги позабавлява с оптичните илюзии и да ги научи за тайните на функционирането на техния мозък. С уеб сайт се представиха два екипа: Живко Статев и Емир Халид от 8б клас на тема „Космически совалки“, който запознава с космическите совалки, използвани в НАСА, и Христо Димитров и Боян Кънев от същия клас на тема „География на Земята“.
^ Върни се горе